Lynxlab
Image default
Business / Business Services

De voordelen van een VCA-certificaat

De voordelen van een VCA-certificaat: Bedrijven krijgen steeds vaker de vraag of ze VCA-gecertificeerd zijn. Soms lopen ondernemingen zelfs opdrachten mis wanneer dit niet het geval is. ‘VCA’ is de afkorting van ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist aannemers’. Toch is het meer dan een checklist alleen. Het is een programma waarmee dienstverlenende bedrijven getoetst en gecontroleerd worden. Wat moet je doen om het VCA certificaat te krijgen?

 

VCA-certificatiesysteem

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat ongeveer 230.000 werknemers jaarlijks een arbeidsongeval krijgen op de Nederlandse werkvloer. Dit betekent een aantal van 600 medewerkers per dag. Het aantal ongevallen moet absoluut omlaag. De VCA moet hier voor zorgen door regelmatig te kijken naar de veiligheid bij bedrijven. Het VCA-certificatiesysteem bestaat sinds 1989. Het werd opgericht door vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven en aannemers. Zij zagen dat er jaarlijks een groot aantal bedrijfsongevallen plaatsvonden en bedachten een systeem om dit te voorkomen. Uit dit systeem is de VCA voortgekomen. Het test aannemersorganisaties op een objectieve manier op hun veiligheidsbeleid en prestaties. Tegenwoordig is de VCA niet meer weg te denken uit de industriële wereld.

Veiligheid, Gezondheid en Milieu

Regelmatig wordt het zogeheten VGM-beheersysteem van aannemers gecontroleerd en getoetst. VGM staat voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu’. Zo wordt er onder andere gekeken naar de veiligheid van werknemers. Met name in bedrijfsomgevingen met een verhoogd risico op ongevallen is een VCA certificaat zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan graafwerkzaamheden, transport, werkzaamheden op bouwplaatsen en industriële reiniging.

 

Online VCA cursus volgen

Voor het volgen van een VCA-cursus hoef je tegenwoordig niet meer naar een locatie, want er zijn ook cursussen online beschikbaar. Je kunt het zelfs volgen via je tablet of smartphone. Daardoor kun je leren waar en wanneer je wilt. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding. Het volgen van een online VCA cursus biedt diverse voordelen. Zo kun je de stof leren via je huis of kantoor, waardoor je geen reiskosten hebt. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je jouw ervaringen met de VCA cursus niet kunt delen met anderen. Aan de andere kant leer je geheel in je eigen tempo, wat een fijn gevoel geeft. De VCA cursus is prima te volgen naast je gewone werkzaamheden. Je hoeft geen dag vrij te nemen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gewone werk zich opstapelt! Bovendien zijn de kosten van een online cursus over het algemeen goedkoper dan een klassikale cursus. Een gemiddelde online cursus exclusief examen is al te koop vanaf 59 euro.

Via oefentoets kun je gratis een VCA proefexamen maken, zodat je tijd en geld bespaart. Er zijn proefexamens beschikbaar van basisveiligheid VCA en ook van VOL VCA. De oefenexamens zijn gemaakt op basis van de nieuwe eindtermen die vanaf 1 september 2017 van toepassing zijn, waardoor je goed voorbereid naar het examen kunt gaan.

 

Twee soorten VCA-cursussen

Voor aannemers is het belangrijk om een VCA-certificaat te hebben. Het vergroot de veiligheid van hun werknemers en straalt betrouwbaarheid en deskundigheid uit. Het certificaat is te behalen met behulp van een VCA cursus. Je hebt de keuze uit twee verschillende cursussen. Dit zijn de B VCA (basisveiligheid VCA) en VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). De B VCA wordt gevolgd door medewerkers van een bedrijf, en de VOL-VCA door operationeel leidinggevenden. Een VCA cursus is geschikt voor iedereen, of je nu een aannemer, ZZP’er of leidinggevende bent.

 

Examen en geldigheid VCA-certificaat

Na het volgen van een VCA cursus moet je een examen doen. Bij een positief resultaat behaal je het VCA-certificaat, dat 10 jaar geldig is. Na deze periode dien je opnieuw examen te doen. Met het certificaat laat je zien dat je veiligheid en gezondheid op de werkvloer belangrijk vindt. We hebben goed nieuws: maar liefst 90 procent van de cursisten slaagt meteen voor het VCA-certificaat. Veel succes!

 

 

https://www.oefentoets.nl/