Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Draadalg bestrijden is makkelijker dan je wellicht denkt

Draadalg bestrijden is niet moeilijk als je eenmaal weet wat je er precies tegen kunt doen. En wees niet wanhopig, de meeste vijverbezitters hebben het probleem van vele vormen van algen in de vijver. Vooral de draadalg is het moeilijkst te bestrijden. De drijvende algen kunnen gemakkelijk met een aan de vijvergrootte aangepaste UVC worden bestreden. Omdat de draadalg echter groeit op planten, stenen en folie, is UVC-bestrijding hier niet mogelijk.

Verschillende soorten draadalg bestrijden

Hoe draadalg bestrijden is een veelgehoorde vraag. Ze komen in bijna alle tuin- en zwemvijvers voor. De oorzaak van de vorming van draadalg is meestal de locatie en het water in de vijver. Fosfaat in het vijverwater, dat als voedingsstof voor de algen dient, bevordert de algengroei. De draadlagen groeien op elk moment van het jaar, zelfs in de winter. Draadalg komt in verschillende vormen voor. Er zitten fijne haren of een tapijt op de vijverfolie. Hele draadalg nesten, die naar het wateroppervlak rijzen en ook in het water drijvende algennesten, die zo fijn zijn dat ze bij contact uit elkaar drijven en niet met fijne algennetten kunnen worden gevangen. De draadalgen zijn dus niet alleen de algen die als haartjes op de planten en stenen voorkomen.

Optimale waterwaarden

Draadalg in je vijver betekent dat de waterkwaliteit goed is. De algen mogen het echter niet overnemen. Algen zijn een symptoom, ze komen voor als de omstandigheden goed zijn. In gezond water komen algen op natuurlijke wijze voor en verdwijnen weer. Een tuinvijver is een gesloten systeem door het gebruik van vijverfolie. De waterhuishouding is gedeeltelijk verstoken van haar vermogen om zichzelf te reinigen. Het is onze taak om te zorgen voor een bijna natuurlijk evenwicht. Daarom moet een vijvereigenaar zich ook met algen bezighouden. Soms nemen algen het over en wordt de vijver overbelast. Dan moeten we dringend helpen om het evenwicht te herstellen. Er moet worden nagedacht over een gebrek aan evenwicht in de toekomst om dit te vermijden.

Vijverhandboek.nl

Op deze website ontdek je de oorzaken en oplossingen, evenals directe maatregelen en noodhulp bij algengroei. Daarnaast zijn er tips en verwijzingen naar beproefde producten en gereedschappen, die voor een groot deel worden gebruikt in de eigen tuinvijver of de vijvers in de kennissenkring. Het is een uitgebreide online gids die je niet alleen helpt bij het definitief bestrijden van draadalg.

Related Posts

Hoe kan ik besparen op mijn vaste lasten?

25 jaar getrouwd cadeau

Grafstenen in Utrecht die de beste van de stad zijn