Lynxlab
Image default
Business / Business Services

Geschiedenis van een pandemie

Het is een lastige tijd voor ondernemers. Door deze COVID 19 uitbraak wordt er heel veel omzet misgelopen. Sommige ondernemers zien een sterke daling in hun omzet omdat iedereen thuis blijft, en andere ondernemers mogen de deuren niet een openen. Zij hebben dus helemaal geen omzet. Dit is een groot probleem voor mensen die werknemers onder zich hebben. Want geen omzet betekent dat er geen geld binnen komt, maar de vaste lasten moeten wel gewoon betaalt worden. Dit is bijvoorbeeld de huur van het pand, maar ook salaris van de werknemers. De salarisverwerking is dus op het moment een heikel punt, zelfs voor bedrijven die hun salarisverwerking uitbesteden.

Maar hebben we zo’n moment in de geschiedenis nog nooit gezien? Het simpele antwoord is nee. We hebben natuurlijk wel eerder een gevaarlijk virus meegemaakt. Vers in ons geheugen staat nog de SARS uitbraak en de Ebola uitbraak, die allebei in de afgelopen 20 jaar hebben plaatsgevonden. Die zijn toen in de kiem gesmoord. Of ten minste, hebben het Westen nooit bereikt, op enkele gevallen na. De Spaanse griep van meer dan 100 jaar geleden is een ander verhaal. Dat was ook echt een pandemie waar miljoenen mensen aan overleden zijn. Toch was dat een andere situatie dan nu. Nu wordt er namelijk een quarantaine ingesteld, wat toen niet gedaan werd. Hierdoor wordt de economie nu sterker getroffen dan toen, maar zullen er als het goed is, minder mensen sterven.

Ook hebben we natuurlijk wel vaker crisis gehad op economisch veld. Een aantal jaar geleden nog, toen de banken vielen. Of wat dacht je van de economische crisis van 1929. Toen werd de hele wereld in een tien jaar durende crisis gestort. Anders was toen dat mensen wel konden werken toen, en dat mensen dus aan het werk gezet konden worden met grote projecten.

https://www.cbbs.nl/